Salina

20120816-DSC_5293

Începuturile istoriei Salinei Praid datează încă din epoca romană. Primul document în care apare ocna de sare din Praid datează din anul 1405. Dupa cele menționate de Orbán Balázs, în anul 1861, întreaga zona locuită de secui si sași a folosit sarea de la Praid. Exploatarea subterană a sării a început în anul 1762. Tratamentul subteran a început prin anii 60, în mina Doja. În 1980, baza de tratament a fost strămutată la orizontul “50”, care se află la o adâncime de 120 m de la suprafața. Pe o distanță de 1250 m de la intrare până la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei prin galeria de coastă.

În timpul sezonului de vară, numărul persoanelor care vizitează salina și al bolnavilor cine se tratează aici ajunge până la cifra de 2500-3000/zi. Zăcământul de sare din Praid constituie unul din cele mai mari masive de sare gemă din Europa. Corpul de sare are o formă ușor eliptică, cu diametrele de 1,2 km, respectiv 1,4 km si o adâncime de 2700 m, având rezerve pentru mai multe sute de ani, si constituie o comoară de neprețuit în economia Transilvaniei. Sarea din Praid, încă din secolul al XV-lea a fost denumită “sare secuiască”, dupa care de altfel s-a și denumit aceasta zonă (“Zona sării” sau “zona Ocnelor”). Sarea din Praid a oferit “pâinea” oamenilor din aceasta zonă de-a lungul secolelor. Nu în ultimul rând, a oferit gustul și “sufletul” mâncărurilor secuiești si ardelenești.

Tratament

Tratamentul de speleoterapie si climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mină, fiind foarte util în cazul bolilor căilor respiratorii (boli astmatice, bronșitice si alergice). Durata tratamentului este de 18 zile. Acest tratament subteran se desfășoară la orizontul “50”, aflat la o adâncime de 120 m de la suprafață.

Pe timpul petrecut în subteran se recomanda gimnastica, condusă de un cadru specializat, plimbări si dozarea efortului fizic. Categoria de vârstă între care oamenii se pot trata este între 2-60 ani, aceștia fiind supravegheați permanent de către personal medical. După statisticile medicului de specialitate din comună, se poate observa ca în cazul acelora care revin la tratament de 3-4 ori si reacționeaza pozitiv, scade numărul și intensitatea crizelor astmatice și crește capacitatea de rezistentă a organismului. Pentru a grăbi procesul de vindecare puteți face mișcare la baza de tratament: tenis de masă, badminton, gimnastică cu un professor de specialitate, club de aventură.