Trópusi lepkeház

parajd-praid05

Európa keleti szegletében a lepkeház kifejezés sokaknak ismeretenül csenghet. Nem csoda, hiszen a mai értelembe vett lepkeházak megjelenése kicsivel több, mint harminc éves múltra tekintenek vissza. Talán nem meglepő, hogy a lepkeházak története Angliában kezdődik, mikor is Dorsetben 1978-ban megépítik a világ első lepkeházát.

Ezek után számtalan lepkeház épült az Amerikai Egyesült Államokon át egészen Ázsiáig. Így épült meg például Robert Boender által a floridai Butterfly World, 2008-ban a Changi Butterfly Garden a szingapúri repülőtéren, valamint a világ legnagyobbjaként az angliai Eden House. Bár e lepkeházak első pillantásra eléggé különböznek egymástól, azonban a lényegi hasonlóság közöttük az, hogy – páratlan élményt kínálva a látogatóknak – mindegyikükben a lepkéket szabadon repülve, testközelből figyelhejtük meg.

Nincs ez másképpen a Vulticulus Fölrajzi Társaság által épített parajdi lepkeház esetében sem. A trópusi növények, a százötven négyzetméternyi röptér, a több száz egzotikus lepke egyszerre igyekszik feledhetetlen élményt nyújtani kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Lepkéink dél-amerikai, ázsiai és afrikai lepkefarmokról bábok formájában érkeznek hozzánk. Érkezésük után egy külön erre a célra készített keltetőbe kerülnek, ahol fajtól függően néhány napon belül – immáron a hernyóból átalakulva – csodálatos lepkeként látják meg a napvilágot.

A trópusi országokban egyre több lepkefarmot hoznak léte, ami jól tükrözi a növekvő számú lepkeházak megjelenést is. E farmok a bábok kereskedelmi célú tenyésztésén kívül az egyre szűkülő természetes életterek miatt fajmegőrzés szempontjából is igen jelentős szerepet töltenek be. Ezért nyújtanak például Costa Ricától, Tanzánián át Pápua Új-Guineáig a sokszor család vállalkozásként működő lepkefarmoknak jelentős anyagi támogatást az olyan világhírű szervezetek, mint az UNESCO, vagy a WWF.

A farmok többsége mára már zárt rendszerként működik, ami azt jelenti, hogy nem fognak be a vadonból lepkéket, hanem a saját állományukat szaporítják fel és értékesítik. Az ehhez szükséges körülmények létrehozása és fenntartása nagy szakértemet és odafigyelést kíván.

A lepkeházak a lepkefarmokkal együtt a fajfenntartás feladatán kívül világszerte jelentős oktatási és nevelési szerepet töltenek be.